Lukemiani kirjoja

Rakastan kirjoja ja päätin tutustua myös velka yms. aiheiseen kirjallisuuteen, pitääkseni motivaatiota yllä ja kehittääkseni itseäni ja ajatuksiani. Listaan tänne lukemiani kirjoja, jotka edes jotenkin liittyvät aihealueeseen. Lähinnä pitääkseni itse mielessä mitä kaikkea olen lukenut (näitä alkaa kertymään) ja ehkä joku saa vinkkejä kirjoista. Tarkoitus myös kirjoittaa jokunen kommentti ja mitä on itselle päällimmäisenä jäänyt kirjasta mieleen.

2018  
 1. The Total Money Makeover - Dave Ramsey
  • Kirja, josta kaikki sai alkunsa ja jonka ansiosta sain velkatilanteeni ja talouteni hallintaan. Kirja joka pelasti minut <3
  • Tämä kirja valoi uskoa siihen, että isoistakin veloista voi selvitä ja antoi selkeät askeleet sen tekemiseen eli ns. baby stepit. Askelten päämääränä on lopulta tulla rikkaaksi, itselle tosin riittää vähempikin. Oma päättäväisyys kasvoi sitä mukaa kun kirja eteni.
  • Kun suodattaa sisällön itselle sopivaksi eli sivuuttaa Daven uskonnollisuuden ja muistaa, että tämä on kirjoitettu jenkeille (ja soveltaa tarpeen mukaan), niin tämä on erinomainen teos velkojen ja raha-asioiden hallintaan ottamiseksi.
 2. Love Your Life Not Theirs - 7 money habits for living the life you want - Rachel Cruze
  • Dave Ramseyn tyttären kirjoittama kirja. Ei herättänyt ihmeempiä ajatuksia, mutta tuli mielenkiinnosta luettua. 
  • Itseä häiritsi tässä eniten vanhoillinen suhtautuminen avioliittoon ja siihen, että myös rahat ja tilit on oltava ehdottomasti yhteisiä. 
  • Toki tässä kirjassa käsiteltiin muutenkin velkaa, mutta itselle jäi pääasiassa mieleen, että kirja keskittyi paljon Keeping up with the Joneses tyyliin. Että usein eletään yli varojen näyttämisen tarpeesta, kun halutaan sitä mitä muillakin ja ehkä vielä vähän parempaa. Itselle tästä lähinnä vahvistui ajatus, että omat velkani eivät siitä johdu eli en ole koskaan kokenut tuollaista tarvetta. 
 3. Little Black Book - A Toolkit for working women - Otegha Uwagba
  • Kirjakaupassa sattumalta käsiin osunut kirjanen, joka tarttui matkaan mukaan (hintaan 6,90 €).
  • Kirjoitettu pääasiassa luovien alojen uranaisille, mutta ihan varteenotettavia ajatuksia löytyi myös hektiseen asiantuntijatyöhön hyödynnettäväksi.
  • Itselleni tästä kirjasta oli todella konkreettista hyötyä. Luin ohjeet palkankorotuksen pyytämiseen mielenkiinnolla, erityisesti sen, että naiset yleensä hinnoittelevat itsensä alakanttiin ja kehoitettiin lisäämään sopivaksi pitämäänsä palkkapyyntöön aina 20 %. Näin tein ja muutenkin hyödynsin ohjeita ja sain kuin sainkin erittäin reilun palkankorotuksen. Joten tähän kirjaan sijoitettu raha tuotti minulle taloudellisesti enemmän kuin mikään raha koskaan tulee tuottamaan. Ilman tämän kirjan ohjeita olisi lopputulos ollut ihan toisenlaisissa luvuissa, jos ollenkaan.
 4. Tunne  Taloutesi - Tunnetaloutesi - Mikko Sjögren 
  • Tämä oli nopea ja helppotajuiseksi tehty kirja, muutama ihan kiinnostava ajatus tai vertauskuva, mutta mitään ihmeellistä uutta ja mullistavaa ajatusta ei tästä herännyt (tai en ainakaan muista enää). Vaikea tehtävä olisikin ollut The Total Money Makeoverin jälkeen, tämä kirja pitkälti tuki sitä.
 5. Financial Peace Revisited - Dave Ramsey
  •  Daven ensimmäinen kirja, jonka luin silkasta mielenkiinnosta ilman suurempia odotuksia.
  • Tästäkään ei mitään uutta mullistavaa irronnut. Kirja oli huomattavasti sekavampi kuin The Total Money Makeover, huomasi että kirjoittajakokemusta ei ollut vielä paljoa kirjan kirjoittamisen aikaan. Näiden kahden välillä jos miettii, niin ehdottomasti kannattaa tarttua jälkimmäiseen. En tiedä, olisinko tästä saanut lähellekään samanlaista potkua (talous)elämän kuntoon laittamiseksi.
 6. The Minimali$t Budget - A Practical Guide On How To Save Money, Spend Less And Live More With A Minimalist Lifestyle - Simeon Lindstrom 
  • Tämä kirja herätti enemmänkin ajatuksia. Sen verran, että niistä voisi kirjoittaa ihan oman kirjoituksen. Jos en saa aikaiseksi, niin lisään tähän myöhemmin lyhyesti.
 7. Smart Money Smart Kids - Dave Ramsey & Rachel Cruze
  • Käytännön ohjeita ja ajatuksia lasten kasvattamiseksi fiksuiksi kuluttajiksi ja rahankäyttäjiksi ja säästäjiksi. Ohjeet alkavat jo noin 3-vuotiaasta alkaen. 
  • Tämä kuuluu myös kategoriaan, että harmi että en tutustunut jo vuosia sitten. Omien isompien lasten kohdalla on yritettävä korjata se mikä vielä on korjattavissa, mutta ilokseni pienimmän kanssa tätä on vähän päästy soveltamaan myös käytäntöön ja lupaavalta vaikuttaa.
 8. The No-Spend Challenge Guide - How to stop spending money impulsively, pay off debt fast, and make your finances fit your dreams - Jen Smith
  •  Ensimmäinen tutustumiseni no spend aiheeseen. Laittoi miettimään vielä vähän tarkemmin omaa kulutusta, ajatuksena että ihan oikeasti ostaisin vain ihan todelliseen tarpeeseen. Menneitä budjettejani tutkailtuani, löysin turhan paljon sellaista, jota vielä olisi voinut jättää ostamatta. Kiinnostus herästi ylipäänsä kokeilemaan tätä erilaisina versioina, mutta tämän hetkisessä työtilanteessa mahdotonta (työmatkat), joten odottaa parempaa hetkeä. Ehkä talvella sitten.
 9. How To Stop Living From Paycheck To Paycheck - A Proven path to money mastery in only 15 minutes a week! - Avery Breyer
  • Tässä kirjassa keskitytään pääasiassa budjetointiin ja korjaamaan (negatiivisia) käsityksiä siitä, velkojen maksua ja hätärahastoa unohtamatta. Löytyy myös käytännön säästövinkkejä ja käsittelee myös erilaisia velkoja. Mitään uutta mullistavaa en tästäkään löytänyt, sillä oma budjetointi alkaa olla hyvin hanskassa, enkä todellakaan koe sitä negatiivisena. Päin vastoin, budjetoinnin ansiosta ole onnistunut saamaan raha-asiani haltuun, mutta sen hallitsemisen opin jo The Total Money Makeoverista. Kuitenkin ihan mielenkiintoinen kirja lukea.
 10.  How To Manage Your Money When You Don't Have Any - Erik Wecks
  •  Tämä kirja oli omansalainen versio Dave Ramseyn opeista. Erikoisimpana oli kirjailijan ajatus, että ennen velkojen, laskujen yms maksua pitää ensin turvata perheen perustarpeet; ruoka, asuminen ja vaatetus. Ja jos näiden jälkeen rahat ei riitä velkoihin, niin sitten ei riitä. Muuten perusajatukset samoja eli kulutuksen pitää olle kuukausitasolla pienempää kuin tulojen, sitten turvataan nuo em. perustarpeet, sitten säästetään tonnin hätärahasti ja sitten maksetaan velat niin nopeasti kuin pystyy. Sen jälkeen kasvatetaan hätärahasto 6 - 10 kk menoja vastaavaksi ja sitten 15 % tuloista säästöihin/sijoituksiin jne. Tulipa luettua, mutta ei minulle tästä mitään uusia ajatuksia enää irronnut.
 11.  Say Goodbye to Survival Mode - Crystal Paine
  • Ajattelin löytäväni tästä kirjasta apua yleiseen elämän- ja stressinhallintaan, mutta en päässyt kirjailijan kanssa alkuunkaan samalle aaltopituudelle ja sitkeästä yrittämisestä huolimatta jätin kirjan kesken vähän alle puolen välin. Ehkä joskus yritän tähän vielä palata.
 12. I Will Teach You How To Be Rich - Ramit Sethi
  • Tämä kirja on kirjoitettu nuorille, joilla on pitkä aika käytettävissä sijoittamiseen, sekä amerikkalaisille. Olisi varmaan jäänyt hankkimatta, jos olisin tarkemmin perehtynyt sisältöön. Mutta kirja on kuitenkin kirjoitettu niin, että vaikka en kohderyhmään kuulunutkaan, niin tuli kuitenkin mielenkiinnosta luettua ja opin lisää myös amerikkalaisesta sijoitusmaailmasta (jota toki Dave Ramsey jo käsitteli) ja ehkä tästä jotain ajatuksia voi itsekin hyödyntää tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti