maanantai 28. toukokuuta 2018

Omista opintolainoista pohdintaa

Katselinpa pitkästä aikaa verkkopankista opintolainojeni tilannetta, muistelin kesäkuussa olevan korkojen maksun aika. Useampi vuosi on mennyt siitä kun viimeksi ne maksoin, niitä on vain lisätty pääomaan, mutta nyt en todellakaan tiedä ovatko ne tulossa maksuun vai ei. Pitäisikö verkkopankissa näkyä jo, jos niitä ollaan veloittamassa tililtäni (Nordea)? En edes muista milloin nostin viimeisen opintolainaerän. Saattoi olla 2015 tai 2016, tuskin kuitenkaan enää 2017, vaikka silloin tammikuussa olikin tullut vielä opintoraha, jonka palautin Kelalle nyt toukokuun palkasta.

Jouduin aloittamaan opinnot ihan Kelan opintuella, sillä pari kuukautta aikaisemmin oli päättynyt viimeisin määräaikainen työsuhde eli aikuiskoulutusrahaan ei ollut mitään mahdollisuuksia. Työllistyin kuitenkin melkein heti opintojen alkuun ja kikkailin lainan kanssa niin, että en lakkauttanut opintotukeani, vaan annoin opintorahan tulla aina tammi- ja elo/syyskuussa kerran tai kaksi, nostin opintolainan ja sitten taas peruutin opintorahan ja palautin seuraavan vuoden toukokuuhun mennessä.

Nyt olen miettinyt myös vaihtoehtoa alkaa lyhentää ikivanhaa pienempää lainaa vaikka parikymppiä kuukausittain. Lainan saldo on nyt 1 112,11 € ja laskeskelin, että jos se siinä sen pari vuotta lyhenisi muutaman satasen verran yhteensä kunnes pääsen sitä maksamaan kulutusluottojen jälkeen, niin saisin sen silloin kerralla kuitattua pois. Nyt se on vielä liian iso kerralla maksettavaksi. Mutta sitten taas pelkään, että jos pyydän saada alkaa lyhentämään sitä, niin sitten pitäisi alkaa lyhentää myös tuoretta lainaa (saldo nyt 12 051,28 €). Ja tietysti jos mitään saumaa olisi, että korot vielä kerran pääomitettaisiin, niin en siksikään uskalla soittaa pankkiin ja kysyä niistä mitään😁

Ensin ajattelin, että en halua niiden summan enää kasvavan, mutta pyöriteltyäni sitä viikon verran mielessäni, niin se on parempi vaihtoehto, jos se vielä onnistuu. Ensisijaisesti kuitenkin tarkoitus on hävittää kaikki kulutusluotot ensitilassa ja opintolainoihin keskityn vasta niiden jälkeen. Tämän kuukauden velkojen lyhennyssaldoksi on tulossa vaan n. 1100 € ja näyttää, että en juurikaan siihen päälle saa riivittyä lisää (kiitos opintorahan lähes 300 € takaisin maksun), joten edes noiden opintolainoihin menevien korkojen verran laittaisin mieluummin S-pankin lainaan. Siinä korko on lähes 10 % ja käsittelymaksu pysyi 7 eurossa, vaikka vaihdoin sen e-laskuun. Luulin sen puolittuvan, mutta ei niin käynytkään. Joten vaikka houkuttelisi se parin kympin lyhennys pienempään opintolainaan, niin ei siinä ole mitään järkeä. Kaikki mahdollinen on syydettävä noihin kulutusluottoihin!

Tarkistin opintolainojen korkotiedot ja siellä näkyi jo 15.6.18 päivitetyt tiedot. Tuoreen lainan korko on nyt 0,309 % + - 0,191 % Euribor 12 kk  ja tuosta summasta se teki 20,12 € ja sen lisäksi on merkitty kuluja 2,30 €. (Tarkoittaako se, että olisi kuitenkin tulossa maksuun nyt?) Pienemmän ikivanhan lainan korko (90-luvulta) on 2,550 % + 0,8 % Nordea Prime ja tuosta reilusta tonnista tulee korkoja nyt 14,14 € eli kovinkaan isoa eroa ei koroissa näillä ole, vaikka ovatkin ihan eri luokan summia 😕 Mutta kulutusluottojen korkoihin verrattuna tuo vanhankin lainan korko on aika olematon, joten parempi lykätä näiden lyhennysten aloittamista niin pitkään kuin suinkin vain mahdollista.

Olin ajatellut avata noiden viimeisten kulutusluottojen korkoja ja kuluja tarkemmin, mutta nyt kun olen maksanut ne e-laskuina, niin en tiedä mistä enää maksun jälkeen löydän laskujen tarkat tiedot? Jääkö ne jonnekin verkkopankkiin vielä uudelleen avattaviksi vai olisiko ne pitänyt tallentaa ennen maksua? Aloitin vasta tänä vuonna kevään mittaan noiden e-laskujen käytön, joten ei ihan sujuvasti mene vielä 😊

Entisessä elämässä ne paperilaskut oli vaan niin helppo jemmata jonnekin kun ei ollut rahaa niitä maksaa, joten e-lasku ei ollut edes vaihtoehto... Se muuten on ihan todella konkreettinen ero entiseen, että postia tulee enää murto-osa entisestä! Ennen aina sai pelätä mitä laskuja posti oli tuonut ja mistä oli vuorossa jo muistutuslasku ja toisinaan ehti tulla perintätoimiston kirjekin. Eli käytännössä yhtä laskua kohden tuli lähes aina vähintään kaksi kirjettä ja niitä laskujahan riitti...Nykyään onkin harvinaista saada enää kirjepostia, koska ne vähät jäljellä olevat tulee e-laskuina tai sähköpostilaskuina ja mikä parasta, maksan ne aina ajallaan, eikä edelleenkään ole tänä vuonna tullut yhtään muistutuslaskua! Mahtavaa!

Niin joo, tuli sellainen vielä mieleen, että jos näitä lukee joku joka tuntisi mut oikeassa elämässä, niin  mut hyvinkin tunnistaa teksteistäni. Jos niin käy, niin ei tarvitse pitää salaisuutena, mua ei häiritse 😊 Tosin ei tässä nyt niin paljoa taida vielä lukijoita olla, joten aika iso sattuma olisi, jos joku tuttu olisi näihin teksteihin osunut ja vielä kiinnostunut niistä 😅

Vaihdoin muuten nimimerkkini samaksi kuin blogin nimi on. Huomaan itse välillä sekoittavani mitkä nimimerkit kuuluivatkaan millekin blogille, joten ajattelin omalta osalta selkeyttää kommenttejani ja en nyt muutenkaan erityisemmin ollut kiintynyt siihen Joskus vielä velaton -nimeen, kunhan tuli jotain silloin alkuun valittua siihen 😄

Ja ihan eri asiaan:
Vanha koira, jos vielä luet näitä tekstejä, niin minne blogisi hävisi? Älä vain katoa kokonaan, sen verran tässä on jo eläydytty mukaan sun tilanteeseen! 😃

8 kommenttia:

 1. Vanhaa koiraa itselläkin ikävä.

  Oisko mtn järkeä että luot uuden käyttötilin nimeltä opintolainat ja laitat sinne esim 20€/kk tai jtn. Sitten kun kaikki muut velat maksettu voisit maksaa tuosta pienemmästä pois osan niillä? Jos pankin kanssa asiointi arveluttaa.. Tai sitten vain odotat kiltisti että ne tulee pankin kautta ajallaan maksuohjelmaan. Pieni korkohan niissä kuitenkin on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun nimenomaan käyttäisin senkin 20€ kulutusluottoihin just niiden isojen korkojen takia, muuten voisinkin olla pankkiin yhteydessä. Tässä kuussa varsinkin söi tosi paljon maksaa 400 euroa pelkkiä korkoja kolmesta lainasta 😖 Vaikka toi 20€ ei paljoa olisikaan pois muista, niin Dave Ramseyta lainatakseni: Every dollar counts 💰

   Poista
 2. E-lasku on maailman paras keksintö! Kyllä mielestäni jo maksettujakin pääsee katselemaan jälkikäteen - vai oliko siinä joku että avaa aina tuoreimman saman lähettäjän laskuista..?
  Aina nykyään kun tulee kirjelaskuja tai sähköpostilaskuja, syötän nekin samantien verkkopankkiin / mobiilipankkiin oikealle eräpäivälle. Selkiyttää paljon kun kaikki maksettavat ovat samassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en näe muuta kuin ne maksun tiedot, mutta en itse laskua enää. Olen tosin kokeillut vaan mobiilipankilla, en tiedä antaisiko verkkopankki enemmän mahdollisuuksia. Pitänee jatkossa muistaa ottaa laskun kuva talteen varmuuden vuoksi ennen maksua.

   Poista
 3. Minäkin huomasin eilen että Vanhan Koiran blogi on poistunut. Toivottavasti hällä kaikki hyvin ja velanmaksu jatkuu, alku oli jo niin hyvä!

  Mä ehkä itse pistäisin kaikki liikenevät eurot kulutusluottoihin ja murehtisin opintolainoja sitten ajallaan. Niissä on aika olemattomat korot kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä se tuntuu ainoalta järkevältä siirrolta niin kauan kun pankki ei vielä niiden kanssa hätyyttele. Ja sitten kun hätyyttelee, pitää koittaa sopia maksut mahdollisimman pieniksi.

   Toivotaan Vanhan Koiran paluuta!

   Poista
 4. E-laskut löytyvät verkkopankista e-laskuarkistosta. Ne on kaikki siellä, ellei niitä poista. Pankkikohtaisesti varmaan vähän vaihtelee mistä ne löytää, mutta jostain ne löytyy :) Verkkopankin kautta tosin siis joutuu etsimään. Ei varmaan mistään löydy mobiilisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Löytyihän ne verkkopankista kun vähän kaiveli :)
   Samalla näin myös, että nuo opintolainojen korot ovat nyt tulossa maksuun pitkästä aikaa. No eipä ainakaan niiden saldo enää kasva.

   Poista