keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Tilejä, rahoja ja muuta löpinää

No niin, onnistuin haalimaan myynneillä ja yhdestä työmatkasta käteen jääneestä osuudesta pari sataa lisärahaa, joten ruoka ei ole loppunut pöydästä ja tililläkin on vielä rahaa, joka tosin pitäisi yrittää pitää koskemattomana ja paikata sillä matkarahoista lainattuja rahoja. Vielä kerran kajosin niihin ostaakseni tuiki tarpeellisen grillin parvekegrillausta varten ja sen jälkeen päätin miettiä tilikuviot uusiksi, sillä näitä erilaisia tarpeita tuntuu ilmenevän jos ei mulle, niin lapsille.

Omat rahat mulla tulee kahteen eri pankkiin, toiseen palkka ja toiseen lapsilisät ja elarit. Ne varmaan pitäisi alkaa laittaa tulemaan samalle, niin ei ehkä vähän helpompi olisi pitää ne hallussa. Käyttötilin lisäksi oli asuntotili, minkä kautta hoidan lainan ja vastikkeen, hätätili, jossa pysyy se tonni johon kosken vain äärimmäisessä tarpeessa ja sitten ekstratili, missä on ollut milloin mitäkin ja sinne siirsin sen epämääräisen matkarahan kesää odottelemaan. Perustin nyt sitten erillisen matkatilin, jonne koitan kerryttää sitä tuhlattua rahaa takaisin ja jonne siirrän kesälomarahoista varmaan ison osan ja jatkossa niitä rahoja ei saa käyttää kuin matkoihin. Matkailu on mulle todella tärkeää ja olenkin tosi hyvä löytämään halpoja lentoja ja tekemään budjettimatkoja. Vaikka aluksi ajattelin etten velkojen maksun aikana niitä matkoja enää tekisi, niin en niistä kyllä ihan kokonaan voi luopua, elää pitää jne ;-) Nyt sitten niin, että teen niitä matkoja vain, jos matkatilini saldo siihen riittää. Joten reissut harvenevat huomattavasti, mutta ei sentään ihan kokonaan näillä näkymin jää tauolle :)

Ja sitten sen ekstratilin päätin muuttaa ns. sinking funds tiliksi ja koitan siirtää sinne ns. ylimääräiset tulot eli myynnit, päivärahoista ylijääneet osuudet ja kaiken, mitä käyttötileillä on jäljellä budjettikuukauden vaihtuessa. Ja näitä rahoja sitten voin harkinnan mukaan käyttää esim. vaikka just siihen grilliin mikä meillä nyt sitten jo on :D. Tai kun lapset tarvitsevat jotain, jota en ole budjettiin laskenut tai tulossa on jotain muuta ekstramenoa jota en ole huomioinut tai ihan mitä vaan nyt mieleen tulee ja vielä harkinnan jälkeen tuntuu tarpeelliselta. Eikä tietenkään ole tarkoitus käyttää sitä heti tyhjäksi, vaan ehkä se on sitten ennemmin sellainen normaali puskuri, hätärahaston puskuri ettei siihen tarvitse koskea :D 

Ja ehkä voin käyttää tarvittaessa sieltä tililtä vähän  myös velkojen lyhentämiseen, jos sinne jostain syystä tosi paljon kertyy. Mutta huomaan, että mulle on tullut ihan todellinen pakkomielle tuosta velkojen nopeasta maksusta ja laitan niihin enemmän rahaa kuin oikeasti voisin ja vedän muun kulutuksen aivan liian tiukille saadakseni mahdollimman paljon maksettua velkoja. Ehkä jos olisin vaan minä kyseessä, mutta kun on kuitenkin myös lapsia, niin pakko vähän edes yrittää löysätä, mutta just niin, että ne sinne kertyvät ovat niitä oikeita ylimääräisiä rahoja. Saa nähdä kauan vielä löytyy myytävää :D Työmatkoja nyt on aika paljon tiedossa ja olenkin ollut nyt joka viikko 2-3 päivää reissussa, mutta kovin isoja rahoja ei ole käteen vielä kertynyt, pakosti niillä kuitenkin kuluukin rahaa.

Verottajakin muisti veroehdotuksella. Marraskuussa vielä rukkasin veroprosenttia ja se onneksi meni nappiin ja palautuksia on tulossa huikeat 55 €, mutta tulotietoja tavattuani tajusin, että mulle on maksettu viime vuoden tammikuussa opintoraha, jota en todellakaan muistanut! Kirjauduin Kelan sivuille ja totta tosiaan, sieltähän se löytyi! Onneksi ehdin vielä palauttamaan sen vapaaehtoisesti toukokuun loppuun mennessä, mutta siitä tuli 300 € menoja, joita en ole minnekään osannut laskea mukaan :(

Palkka-asiaan tuli myös jonkinlainen ratkaisu. Saan nyt sen noin puolet siitä pyytämästäni korotuksesta, mutta saan toisen samanlaisen  korotuksen vielä kesän jälkeen (tarkkaa kuukautta ei kerrottu), joten kaiketi ihan ok kompromissi. Prosenteissa tämä ensimmäinenkin korotus on ihan kohtuullinen. Ja se onneksi maksetaan takautuvasti myös maaliskuulta nyt huhtikuun palkassa, joten näillä saan Kelalle sen opintorahan kuitattua. 

Tulot mulla muuten nyt pienenee kolmannen lapsen lapsilisän verran eli aika tasan 200 €. Palkankorotus onneksi lieventää sitä pudotusta aika paljon, mutta ei kuitenkaan kokonaan pysty sitä paikkaamaan eli sitä toista korotusta odotellessa. Onneksi kevät pääsi kunnolla vauhtiin ja sain fillarin alle, niin säästän myös reilut 100 € kuukausittain kun en joudu seutulippua ostamaan. Eli lopputulemana mun pitäisi pystyä jatkamaan samalla maksusuunnitelmalla. Tonnin laitan lyhennyksiin ja sen päälle vielä asuntolainan lyhennysvaapaan osuuden 500 € ja todella siis pakkomielteenomaisesti pyrin pääsemään mahdollimman nopeasti Resursin lainan kimppuun. Ne muut on vain ihan pakko saada alta pois ja äkkiä :-/

Laskeskelin, että siinä vaiheessa kun olen maksanut Resursille lyhennyksiä 1000 € (maksan nyt joka kk minimin n. 185 € sijaan 200 € ihan vaan siksi, että laina lyhenisi edes n. 50 €), niin siinä jäljellä oleva summa on n. 10 000 € eli se summa, minkä sieltä lainasin. Siis tonnin maksamisen jälkeen ollaan vasta lainatussa summassa, ihan posketonta! Ja joo, se laina tuli todella tarpeeseen ja ne rahat on vaan maksettava omasta tyhmyydestä, mutta silti. Mun on päästävä tappamaan sitä lainaa asap!

Huhtikuussa on onneksi isoimman lainan lyhennysvapaa ja saan senkin summan upotettua Mastercardiin, joka seuraavana on pienimpänä lyhennysvuorossa. Vähän suunnittelin maksavani sen nyt perjantaina kokonaan pois, vaikka ihan ei niin paljoa olisikaan irrotettavissa. Olisi ollut ilman sitä Kelalle maksua :-/

Odottelen vielä niitä vikoja laskuja, että näen jäljellä olevat velkasummat ja pääsen laittaman niistä tilannekatsauksen. Toivottavasti huominen posti ne jo toisi! 


2 kommenttia:

 1. Tsemppiä vaan ja tolla tahdolla ne lainat sieltä kuitenkin lyhenevät.

  Kaikkea "elämistä" ei todellakaan kannata jättää pois kokonaan, esimerkiksi tuo matkatilisysteemisi on todella hyvä. Eli matkustat vasta kun olet saanut riittävästi rahaa säästöön.

  Niitä muita menoja kannattaa kyllä alkaa todenteolla miettimään, sillä niistä tulee oikeasti yhtäkkiä iso summa. En tiedä millaisen grillin ostit, mutta sähkögrillin oletettavasti kun parvekkeesta puhut. En tiedä myöskään mitä se maksoi. Näin me hankimme grillin edellisen käytettynä saadun hajottua: lidlistä sellaisen sähköllä toimiva parilla. Tosi hyvä ja toimii samoin kuin grilli, hintaa 30€.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Grilli maksoi 80 €, onnistuin sentään sivuuttamaan ne parhaimmat 200 - 300 euron hintaiset yksilöt.. Ja mulla on niistä matkarahoista "kadonnut" n. 800 € eli niistä lipeämisistä tuli äkkiä iso summa.
  Toivottavasti tämä uusi tilijärjestely nyt toimii vähän paremmin samalla kun harjoittelen uudenlaista suhtaumista rahaan ja kuluttamiseen :)

  VastaaPoista