lauantai 7. huhtikuuta 2018

Pientä lipeämistä

Jottei tämä muutos elämässäni ihan liian täydellinen olisi, niin havahduin siihen, että palkkapäivään on vielä 13 päivää ja tämän kuukauden budjetti onkin aika lailla täynnä ja jo ylitettykin reippaasti. Hätärahastooni en ole koskenut, sen säännöt olen luonut itselleni niin tiukoiksi, että olen visusti pysynyt erossa siitä ja välillä palauttelen periaatteita mieleeni lukemalla the Total Money Makeoverista sitä koskevia kohtia uudelleen ja uudelleen. Mutta otin itselleni niitä kesän matkarahoja sivuun. Ja koska se raha on vähän sellaista häilyvää, ei tarkkaa tarvittavaa summaa ja voi olla, että koko matka peruuntuu, niin eihän se meinaa millään pysyä näpeissä! Oon vaikka kuinka monta kertaa käynyt sieltä siirtämässä pikku summia käyttötilille milloin mitäkin ostosta varten :-/ No kohta se matka peruuntuu viimeistään siksi, että niitä matkarahoja ei enää ole!

Mulla on niin syvällä edelleen tämä tuhlaustaipumus (ei kai se nyt näin äkkiä loppuisikaan), että mulla on oltava kaikille rahoille joko tiukat säännöt tai ennalta määrätty kohde. En näköjään voi pitää mitään epämääräisiä matkarahojakaan käden ulottuvilla.

No nyt on huomenna ihan pakko ottaa itseä niskasta kiinni ja lopultakin latoa tätä turhaa roinaa nurkista myyntiin. Jotain olen saanut näiden kuukausien aikana laitettua, aina juuri sen verran, että ollaan selvitty kuukaudesta läpi, mutta nyt tosiaan pitäisi vähän enemmänkin tienata, mielellään saada paikattua se matkarahastokin. Eli ehdottomasti ei uutta velkaa, ei luottokorttia käyttöön, enkä koske hätärahastoon tämän vuoksi, vaan puuttuvat rahat on nyt hankittava jollain muilla keinoilla.

Viime viikon työmatkalta on vähän tulossa päivärahoja, kahden päivän reissulla jouduin lounaatkin maksamaan itse, joten normaalia enemmän meni kuluihin. Ensi viikolla taas tiedossa kolme päivää reissua, joten sieltäkin jää jonkin verran käteen eli näistä nyt on jo vähän apua. Nyt on pakko stopata heti alkuunsa tämä törsääminen. Harmittaa tosi paljon, että pääsi homma näin lipeämään, mutta positiivista kuitenkin, että havahduin siihen suht nopsaan (kiitos budjetin), en ole tehnyt uutta velkaa shoppailujeni takia ja tämä törsaaminen tapahtui huomattavasti entistä elämää pienemmässä mittakaavassa!

Vertailun vuoksi vähän faktaa entisestä minästä:
- Viime joulukuussa, eli entisen elämäni viimeisenä kuukautena, tein vielä uutta velkaa 1 900 €. Siitä huolimatta, että sain myös veronpalautuksia lähes 1 000 €. Vaikka tiesin, että velkaa oli jo niin paljon, etten entisistäkään kauaa enää selviäisi.
- Aika tasan kaksi vuotta sitten sain pankista 20 000 euron yhdistelylainan. Kaikki velkani maksettiin sillä pankkivirkailijan toimesta pois ja kyseisen pankin luottokorttien luottorajat laskettiin 14 000 € -> 2 500 €. Tätä lainaa maksan 400 € kuukausittain, laina-aika 5 vuotta.
- Nostaessani lainan, olin kokenut herätyksen ja tein pyhän päätöksen etten ikinä enää velkaantuisi. Helpotus lainan saannista ja velkojen poismaksusta oli aivan valtava. Kuukausittaiset kulut olivat tuolloinkin pitkälti yli tuhat euroa, enkä niistä oikein selvinnyt enää, joten uusi upea velaton elämä oli edessä tuon lainan myötä.
- Kesään mennessä oli luottokortit jo tapissa ja jokunen pieni osamaksusopimus tehtynä eli sitä uutta upeaa velatonta elämää kesti ehkä kuukauden verran.
- Tammikuussa 2018 päätettyäni saada talouteni haltuun ja uskallettuani listata velkani, tajusin tehneeni uutta velkaa n. 20 kuukauden aikana lähes 24 000 €! Eli keskimäärin 1 200 €/kk 😳 Että niin hieno oli se uusi uljas velaton elämä (todella hävettää)!

Miksi nykyinen minäni sitten onnistuu uudessa uljaassa velattomassa elämässä?
- Pystyin lopultakin kohtaamaan totuuden, ymmärsin olevani vain ja ainoastaan itse vastuussa tilanteestani, ymmärsin elämäntapani olevan tuhoavaa ei vain itselleni, vaan myös lapsilleni ja aloin aktiivisesti etsimään kestävää ratkaisua tilanteeseeni ennen kuin uppoan suohon kokonaan.
- Se kaikista suurin valaistuminen tapahtui löydettyäni The Total Money Makeover -kirjan. Aivan uskomattoman hyvä teos, joka todella muutti koko ajattelumaailmani ja antoi konkreettiset ohjeet, neuvot ja motivaation liikaa syyllistämättä taloustilanteen korjaamiseksi. Ja tärkeimpänä, se antoi uskoa, että korjaaminen on ylipäänsä mahdollista. Dave Ramsey on mun pelastajani ❤️
- Kyseisen kirjan siivittämänä tein elämäni ensimmäisen budjetin ja ensimmäistä kertaa tajusin edes koko budjetin idean. Teen sen joka kuukausi ja vaikka se edelleen hakee vielä muotoaan, niin ilman sitä en olisi ikinä tähän muutokseen pystynyt. ”A budget is people telling their money where to go instead of wondering where it went.” (Lainaus kirjasta ja alkuperäinen sanoja on ollut John Maxwell.)
- Tällä kertaa onnistun pääsemään velattomaksi ja pysymään velattomana. Olen muuttunut niin valtavasti tämän prosessin myötä, että olen kuin kokonaan uusi ihminen, eikä tätä oikeastaan siksi voi edes verrata kahden vuoden takaiseen. Ei mulla ollut mitään realistisia mahdollisuuksia silloin edes elää velattomana, koska mulla ei ollut minkäänlaisia suunnitelmia tai tavoitteita, ajauduin lopulta vain pahempaan tilanteeseen. Nyt käytän valtavasti energiaa ja keskityn ihan täysillä ja kulutan niin vähän kuin mahdollista (näitä pieniä repsahduksia lukuunottamatta 😉) maksaakseni velkani niin nopeasti kuin ikinä pystyn. Ja sitten onkin vuorossa säästäminen, oi miten odotan, että pääsen seuraamaan säästöpotin kasvua!

11 kommenttia:

 1. Auttaisiko miettimään repsahdusta jos kertoisit mitä ostit? Mihin ylimääräisiin tahasi siis kului?

  Jos olet miettinyt useamman vuoden takaista minääsi, niin nyt voit miettiä viikon takaista minääsi ja miettiä mikä meni pieleen?

  Ei sillä, että "syyllisen" etsiminen kannattaisi, vaan jälkeenpäin ihan vain hyväntahtoinen mietiskely ainakin itselläni auttaa. Ja monesti tulen siihen tulokseen, että hetken odottaminen olisi jättänyt koko ostoksen tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse komppaan tätä. Jos et kirjoittaisikaan niitä tänne blogiin, mutta ihan itseäsi varten auki? Omalla kohdallani tiukin paikka oli varmasti se pikavippikierteen auki kirjoittaminen ja sieltä niiden kummitusten kohtaaminen.

   Poista
  2. Siis niin tyhmiä juttuja, paistinpannuja, termosmukeja, jotain muuta muka tarpeellista keittiötilpehööriä. Ja ne matkakirjat, miksi ihmeessä mun nekään piti tilata ja 65 €! Ihan älytöntä :D Lapsille vaatteita, joita ei ehkä ois kuitenkaan ollut välttämätöntä ja yksi lipasto, sentään käytettynä. Ja se grilli, no mutta se on oikeesti hyvä.

   Summina onneksi pieniä entiseen verrattuna, mutta tämä siis tapahtui heti kun ilmestyi löysää rahaa (vaikka ne olikin matkaan tarkoitettuja). Mun pitää huolella tarkastella taas mun suhdetta rahaan ja kulutukseen.

   Velan suhteen on jo selvät kuviot omassa päässä, se on ehdoton ei. Mutta suhde yleisesti rahaan ja kulutukseen vaatii selvästi vielä paljon työstämistä :)

   Poista
  3. Ei kyllä se syyllinen olen ihan minä itse ja sen tajuaminen tammikuussa oli tosi hyvä juttu ja se on hyvä pitää edelleen mielessä :)

   Nyt ajateltuna mulla olisi lähestulkoon kaikki jäänyt ostamatta, vaikka kuvittelin jo silloinkin odottaneeni hetken ja harkinneeni kunnolla.
   Tästä viisastuneena pitää varmaan jatkossa säätää ihan joku aika millä on ainakin viivästettävä ostamista.

   Poista
  4. Tämän jälkimmäisen vastauksen pitäisi olla mennyt anonyymin tekstin alle, mutta ei näköjään millään suostunut sinne menemään :)

   Poista
 2. Kirja menee lukuun. Olen sitä mieltä että mennyttä ei kannata surra vaan etsi uusia voimavaroja parempaan tulevaisuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei sitä mennyttä voi muutakaan, niin nenä pystyyn ja suunta taas ylöspäin. Ehdottomasti suosittelen tota kirjaa!

   Poista
 3. Vissii aika moni menny samaa vipuun alkuaikana, minä myös. Mä rämmin 2 kuukautta, sinne meni ekat "säästöt", veronpalautukset sekä masterin käyttövara ennenku sain uuden vaihteen silmään. Jos sä selviit pelkällä matkakassan vajenemisella, niin voit oikeastaa onnitella itseesi ja alottaa taas uuden tiukemman linjan. Nyt vaa kaappien ja pakastimen sekä mielikuvituksen varassa elät tilipäivään. Toi kirja houkuttaa jo muakin ;) Siit on varmaan myös suomennos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida olla suomennosta, en ole ainakaan törmännyt edes netissä. Mutta aika simppeliä englantia kun se on kirjoitettu taviksille eikä talousguruille, niin oikeasti aika helposti luettava kirja :)

   Poista
 4. Mulla auttoi alkuun se, että laskin joka päivälle summan minkä saa käyttää. Esim 15€, jos meni päiviä alle sen niin se käyttösumma tavallaan lisäänty loppukuuta kohti per päivä. :) Ei tullut tuhlailtua kun huomasi että oikeasti useimpina päivinä meni alle 10€ rahaa.

  Nyt vaan uutta tuulta purjeeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota päiväsummaa käytän usein matkoilla, kun on vastuussa vaan omista menoista. Se on aika toimiva juttu.
   Mutta noi lapset kyllä vaikeuttaa sitä normielämässä tosi paljon :-/

   Poista