keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Karu totuus, velat lukuina

No niin, huomaan että mua ahdistaa kirjoittaa tänne, koska mua ahdistaa ajatus, että joutuisin kertomaan velkasummat. Siispä päätin julkaista ne.

Olen jakanut velkani viiteen ryhmään. (Kuudes olisi asuntolaina, mutta sen rinnastan vuokran maksuun, joten sitä en murehdi.)

 1. Pikkusälät on ne, jotka tammikuun alussa (kun tämän herätyksen koin) päätin kuitata mahdollisimman nopeasti pois.  
 2. Pienet on vuorossa heti perään ja sitten kun nämäkin ovat poissa, alkaa raha kuukausittain ehkä riittämään vähän paremmin. Isoa parannusta ei kuitenkaan ole tiedossa, sillä yksi lapsilisä loppuu piakkoin yhden lapsista täyttäessä 17 vuotta.  
 3. Keskikokoiset vaativat jo vähän enemmän aikaa (ilman ihmettä), mutta niiden jälkeen on jo selvästi parempi tilanne.
 4. Isot vievätkin sitten reippaammin aikaa ja siinä vaiheessa kun niiden kimppuun pääsen, on Nordean laina varmaan jo pienempi kuin Resurs Bankin. Mutta aion kuitenkin panostaa silloin Resursin lyhennyksiin, koska siinä on huomattavasti suurempi korko ja Nordea nykyiselläkin maksuerällä onjoka tapauksessa maksettu noin 3,5 vuodessa pois.
 5. Opintolainat saavat odottaa vuoroaan niin kauan kuin suinkin pystyn niitä lykkäämään, niistä en juurikaan murehdi eli ovat vuorossa viimeisinä. En siis lyhennä niitä tällä hetkellä ollenkaan. Pienempi on jo 20 vuotta vanha, ihme ettei pankki kysele sen perään. Olen siis opiskellut aikuisena (isompi laina tältä ajalta) ja koska viimeisimmät opinnot ovat vielä kesken, niin siksi ei ole tarvinnut näitä nyt lyhennellä, vaikka töissä olenkin. 

Aikuisiän opiskelu onkin yksi iso osasyy velkoihini, sillä asumistuki, opintotuki ja -laina eivät yksinkertaisesti riittäneet useamman lapsen yksinhuoltajana elämiseen ja rahoitin elämämme kaikella mahdollisella lainarahalla, mitä suinkin irti sain.

Näistä veloistani siis koen, että opintolaina on ok velkaa ja muista veloista perusteltuja (entisen elämän velkoja aivan liian pienistä tuloista ja perheestä johtuen) ehkä noin 16 - 18 tuhatta euroa. Asunnon remonttiin ja muuttoon liittyviin kuluihin (osa ei todellakaan heti tarpeellista) meni n. 4 tuhatta euroa (pitäisi nekin kulut joskus laskea erikseen, tuo on vain arvio ja olen vasta ymmärtänyt, miten huono olen arvioimaan rahasummia).

Mutta se loppu on sitten kyllä ihan muuta kuin tarpeellista velkaa :-/
 

5 kommenttia:

 1. Kiva kun julkaisut summat. Hiljalleen ja pikkuhiljaa niin hyvä tulee. :) Varmasti antaa lisäboostia kun saat makseltua pienimmät pois. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Itsekin miellän asuntolainan ja opintolainan ns. hyviksi veloiksi. Kiva, kun sait summat "paperille". Myös itseäni tsemppasi jo pelkästään numeroiden pyörittely. Hyvä tästä tulee! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Nyt ne on julki ja asia hoidettu. Maksusuunnitelma kuulostaa hyvältä sälät pois ja pieniä sulattamaan. Motivaatio säilyy kun pois maksettujen lainojen määrä lisääntyy. Onnistuneeseen kuukauteen riittää, ettei uutta lainaa synny ja vähintään minimilyhennykset tulee tehtyä. Alussa satsaisin itse siihen, että kulut pysyy kurissa ja tulot alkavat vähitellen riittämään myös yllättäviin kuluihin. Hyvä tästä tulee!

  VastaaPoista
 4. Sulla on hyvä suunnitelma noiden poismaksuun ja äkkiä tuosta on sulateltu kaikki pienimmät pois, mikä varmasti helpottaa taloudenhoitoa tuntuvasti. Tsempit!

  VastaaPoista
 5. Hienosti sait ne taulukkon! Taulukko tuo varmasti myös lisäpuhtia maksuun. Lisäksi on palkitsevaa katsoa taaksesi esim. 1/2 vuoden päästä kuinka paljon tilanne on muuttunut positiivisempaan suntaan (nimimerkki kokemusta on..). -Siru-

  VastaaPoista