sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Hintaharhassa ja kuukausihintakuplassa

Luottoa tuputetaan jatkuvasti joka tuutista ja niihin on niin helppo tarttua. Erilaisia luottoja, ostoksille korottomia laina-aikoja, pieniä osamaksueriä. Enenevässä määrin mainoksiin on lisääntynyt tuo ah, niin edullinen kuukausihinta, 90-luvulla näitä taisi olla vain Hobby Hallilla. Kyllä, jo silloin tein ensimmäiset ostokset osamaksulla, kuitenkin vain ihan satunnaisesti, enkä koskaan yhtä osamaksusopimusta enempää kerrallaan.

Velkaheräämisessäni havahduin siihen, että en enää moneen vuoteen ole hahmottanut ostosten hintoja kokonaishintoina, vaan aivoni ovat käsitelleet ne pelkästään kuukausihintoina. Olen tehnyt paljon hankintoja koskaan ajattelematta todellista hintaa. Esimerkiksi yksi jo entisistä puhelimistani, vain 24,90 €/kk, eihän se ole summa eikä mikään maksaa. Kuitenkin kolmen vuoden maksuajalla se teki 900 €, ei mulla oikeasti olisi koskaan ollut varaa laittaa niin paljoa puhelimeen kiinni. Eikä tuo tietenkään ole ollut ainoa (esim. tällä hetkellä maksan kolmea puhelinta, näitä yhteensä maksamatta vielä yli tuhat euroa). Ehkä pienempi muistimäärä olisi sittenkin riittänyt tai vanhalla puhelimella pärjännyt pidempään. Ei lomamatkatkaan ole koskaan kalliita kun hinnat jakaa vuodelle parille.

Usein en edes katsonut mitä mikäkin maksaa, ainoastaan kuukausierän suuruutta ja saanko sen vielä maksettua (eli oli varaa ostaa), eihän mikään tunnu liian kalliilta tarpeeksi pieniin eriin jaettuna! Ajatuskin etukäteen säästämisestä tuntui absurdilta, miksi odottaa niin kauan jotain kun sen voi saada heti ja makselee sitten jälkikäteen, ihan samahan se on kerääkö sen rahan ennen vai jälkeen. ”Kaikkihetimullenyt!”
Se tuntui täysin normaalilta ajattelutavalta ja tuo hintaharha on yksi iso osasyy velkoihini. Nyt tietysti jälkikäteen katsottuna ei voi kuin ihmetellä, miten olen voinut olla niin tyhmä. Ikinä enää en solmi mitään osamaksusopimuksia, vaan ostan vain jos pystyn rahalla maksamaan! 

1 kommentti:

  1. Kaksi ekaa postausta luettuna ja hyvältä blogilta vaikuttaa. Otan lukulistalle ja jään seurailemaan matkaasi :) Hieno havahtuminen siellä vuodenvaihteessa tapahtunut!

    VastaaPoista